Hvordan fjerner man skosværte fra tøj?

  • af Karl Faurholt

Fjern skosværte fra tøj

Skosværte er et skomiddel, som har været i brug i mange år. Det virker rigtigt godt til at shine et par gamle lædersko op, for at få dem til at se helt nye ud. Skosværte fra Medaille D'or i Frankrig.

Men desværre er skosværte også en smule svært at bruge, fordi man altså skal undgå at få det på hænder eller tøj. Og står man allerede med skosværte på sit gulvtæppe kan man hurtigt komme til at tænke, hvordan man fjerner skosværten igen.

Fordi det kan nemlig sætte sig rigtigt godt meget hurtigt, og derfor være meget svært at fjerne. I denne artikel får du et par alternativer, som du kan bruge til at fjerne skosværte fra dit tøj.

Sådan fjerner man skosværte fra tøj

  1. Dyp pletten med en våd lys klud for at fjerne overskydende sværte
  2. Påfør glycerin på pletten og lad den ligge 6-8 timer
  3. Påfør opvaskemiddel og lad tøjet ligge 4-6 timer
  4. Vask tøjet efter vaskeanvisningerne
  5. Er pletten ikke forsvundet så forsøg igen
  6. Undgå at tørre tøjet før pletten er helt væk

Da alt tekstil er forskelligt skal du altid vurdere, om dit tøj kan holde til det. Især hvis der er tale om bomuld eller silke, skal du være ekstra opmærksom.

Den overstående metode er den mest almindelige at bruge. Nedenunder vil vi også præsentere dig for nogle alternativer, som du også kan forsøge. Der findes nemlig mange gamle metoder med en masse forskellige ingredienser.

Nogle metoder bruger kun husholdningsprodukter, mens andre anbefaler professionel pletfjerner. Herunder får de to andre metoder, som du også kan bruge til at fjerne skosværte fra tøj.

Sprit og koldt vand

Dyp pletten med en våd klud uden at gnide i pletten, for at fjerne overskydende skosværte. Mix sprit og koldt vand i et 1:2 forhold og tør det med en klud på begge sider af stoffet indtil pletten begynder at falme.

Bland 3 spiseskeer vaskemiddel med 2 spiseskeer koldt vand, indtil det danner en masse. Påfør en mængde af den blandede masse på begge sider af tøjet og lad det sidde i 15 minutter

Nu vaskes tøjet efter vaskeanvisningerne. Er pletten ikke forsvundet kan de andre trin gentages.

Brug rensebenzin

Det kan især være smart, at bruge rensebenzin, hvis man har fået skosværte på sit gulvtæppe.

Først kan du smart med, at fjerne så meget med en kniv, uden at beskadige gulvtæppet. Derefter dypper du en klud i rensebenzin, og tørrer over pletten indtil den forsvinder.

Tak for at læse vores artikel

Mange tak for at du læste vores artikel. Vi håber meget at du kunne bruge den til noget. Har du nogen spørgsmål er du mere end velkommen til at skrive dem i kommentarerne nedenfor. Du kan også altid skrive til os hvis du har lyst.

Del:

Ældre indlæg Nyere indlæg